Sblum dibakar
Setelah kuar dari oven, terus potong sbb tu x cantik, klu potong lps kuar dari peti confirm lg gebus...
BAHAN2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang
(B) - Bhagian Karamel
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
*Kacau semua bhn perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
tapis dah masukkan dlm loyang gula hangus tadi.
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
* pukul semua bahan hingga sebati
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
* pukul semua bhn smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
campurkan adunan (C) + (D) dan gaul secara kaup balik hingga sebati..
Cara seterusnya:-
1. bahgikan kpd beberapa bhgian letakan warna yg disukai
2. masukkan kedlm loyang yg td secara berselang seli
3. Bakar cara double boiling (mskan air panas yer) - selama 1jam suhu 160-180C ikut kesesuaian oven masing2 ...
4. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi..
5.Masukkan dlm peti sejuk 1jam, lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...
sis kek ni kalo nk order leh? how much ek? ududk mane yer..
ReplyDeletenak order boleh, akk duduk ttdi jaya shah alam, rm30 jer klu order..
ReplyDelete