23 March 2011

Cake Coklat Moise

Nie lah kali pertama pza buat cake 2 tingkat seberat 3kg nasib baik lah menjadi, risau jgk takut cake bawah tu pecah sbb tak boleh nak menampung cake yg atas tu...

Cake nie order dari akk yg duduk TTDI Jaya nih utk anak saudara dia yg baru balik dari luar negara, mula2 akk tu mintak wat cake 3kg dia nak cake tu nampak besar lah tp pza lak x ada bekas yg boleh isi cake utk 3kg, pas2 akk tu ckp tak ape lah wat cake 2 tingkat jer...

Harap sgt2 akk tu berpuas hati dgn hasil cake nih..

Marble Cheese Brownies


Nie cake paling glamor, sekali cuba mesti nak cuba lg sbb memang sedap bawah tu rasa coklat atas tu rasa cheese memang sgt2 lah sedap x rugi klu cuba...

Cake nie order dari org dekat jer, akk tu duduk TTDI Jaya jgk, satu kawasan dgn tempat pza, pg tu dia msg nak order utk ank saudara dia pas2 dia order sekali utk anak dia...

Red Velvet Cheese Brownies


Nie lah Red Velvet Cheese Brownies order dari Yana utk mak dia, dia ckp utk 2 org mak mungkin utk mak mertua sekali kot pza pun x tanya bnyk dia suruh tulis mcm tu pza ikut jer lah...

Marble Coklat Cheese

Nie cake sebelum pza pergi bercuti dgn family selama seminggu, cake nie akk yg duduk dlm politeknik shah alam tu yg order, dia nak deco yg simple2 jer..

Marble Coklat Cheese, memang sedap sbb kat tgh2 tu ada cheese.. 

Happy birthday adk Nazim harap berpuas hati lah yer...


09 March 2011

Birthday Cake Faizah 08.03.2011


Tara nie dia cake birthday girl yg ke29 , cake nie faizah yg order smlm, hari nie baru sempat msk n3, sbb smlm ptg lps siap buat n deco kuar g Shah Alam... Elok jer kuar rumah faizah msg ckp nak ambk cake pkul 4.30 -5.00 ptg sbb dia kebetulan ada urusan kerja dkt Glenmarie nih pza mintak dia dtg pkul 5.30ptg takut nanti dia sampai pza tak sampai umah lg..

Kebetulan btul elok jer pza sampai Tuisyen dia pun msg ckp dah sampai dkt shell memang btul2 ada jodoh dia x perlu tunggu lama2 pun nak ambk cake tu...

Si Faizah nie comey jer cute miut duduk kat Bandar Puteri Klang, tak tahu lah dia sampai umah pkul brapa sbb blk tu mesti jln jem klu lalu hway Kesas tu...

Apa2 pun selamat hari lahir yg ke29 yer faizah, sebenarnya umur kita sama kikikiki...

Next time boleh order lg yer...

08 March 2011

Hari Wanita Sedunia 8 Mac 2011


Abdullah bin Mas’ud meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda : "Apabila seorang wanita mencuci pakaian suaminya maka Allah mencatat baginya 1000 kebaikan, di ampunkan 2000 kesalahan bahkan segala sesuatu yang disinari matahari akan memohon ampun baginya & Allah mengangkat 1000 darjat untuknya."

Maulana Syed Ahmad Khan dalam bayannya menceritakan kelebihan yang dimiliki oleh wanita. Katanya:

1. Seorang wanita yang solehah lebih baik dari seorang wali Allah.

2. Wanita yang menguli tepung dengan membaca Bismillah akan diberkati Allah rezekinya.

3. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir dapat pahala seperti membersihkan Baitullah.

4. Wanita yang solehah lebih baik dari 70 orang lelaki yg soleh.

5. Allah akan berkati rezeki apabila wanita memasak dengan zikir.

6. Seorang wanita yang menutup auratnya
dengan purdah ditingkatkan oleh Allah nur wajahnya 13 kali dari wajah asal.

7. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah Yang Maha Indah di akhirat nanti tetapi bagi Allah sendiri akan datang untuk berjumpa dengan wanita yang memberati auratnya iaitu yang memakai purdah dengan istiqamah.



Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga.

Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan?
Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu (isteri dan anak-anak) menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela. Yang belum kahwin tu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini.

Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka.
Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail. Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab dipertengahan jalan, dia berjumpa Izrail.

Bagaimana rasanya ketika berjumpa Izrail?
Untuk yang beriman, macam 700 pedang yang tajam mencucuk kamu dalam semua arah. Yang tak beriman, bayangkan pisau potong daging kat pasar tu yang tumpul. Pisau tu menetak kepala kita macam mana orang memecahkan tempurung kelapa. Kepala kita di kopak dua, dipisahkan dengan kasarnya, ketika kita masih hidup. Lepas tu di kapak-kapak kan kepala kita macam tembikai. Itu baru bab kepala. Belum masuk tangan, kaki, badan, etc….

Dipetik daripada Bayan Mastura Oleh Syed Ahmad Khan; Januari 1992.
…………………………………….

Hadis nabi mengenai wanita.



Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”.


Wallahua’lam..

07 March 2011

320 biji Fruit Tart



Hari sabtu lps pza terima order 320 biji Fruit Tart, 250 biji tu order dari kakak Salmah, 50 biji tu Salmah sendiri , pas2 20 biji tu utk Pn Nanie...

Nak dijadikan cerita pza tersalah paham pasal order si nanie nih, pza ingat dia nak 20 biji Fruit Tart dan 30 biji Cheese Tart sbb mula2 dia msg kat fb pas2 dia msg kat hp plk, pas2 dia tak tulis fruit tart dia tulis tart ja pza pun paham2 sendiri ingat dia nak cheese tart.. maaf bnyk2 lah nanie pza tgh pening masa dia dtg ambik order tu, mana tak pening pza tidok 2 jam ja hari tu sbb nak siapkan fruit tart, sbb 250 biji tu nak kena hantar pkul 10 pg dkt restoran ZamZam dkt sec 9 sbb kakak Salmah ada jamuan makan dkt situ...

Birthday Cake Adik Adib Zakwan (22.2.2011)

Kek nie dah lama buat tp lupa sgt2 nak upload msk blog sbb tersangat2 lah sibuk sbb bnyk order, order nie datang dari Jalan Kebun Shah Alam, masa order cake nih mama adik Adib tempah 50 biji Cheese Tart dan 50 biji Fruit Tart tp tak sempat lak nak ambk gambar fruit & cheese tart tu..




Chilled Cheese Cake

Hari jumaat lepas pza terima order utk hantaran tunang, 2 biji Chilled Cheese Cake dari K.Baayah..

K.Baayah order 200 biji Cheese Tart, 2 biji Chilled Cheese Cake dan 1 biji Oreo Cheese Cake (Bake)


Oreo Chilled Cheese Cake


Strawberry Chilled Cheese Cake

03 March 2011

Order Dari Pj

Alhamdullilah hari nie pza terima order bnyk sgt, rezeki awal bulan, kali nie order dari Taman Tun, Damansara Jaya dan Kelana Jaya..

Pza kuar hantar semua tempahan nie pkul 12.00 tgh, blk tu singgah kedai barang2 kek kejap, beli barang2 yg dah abis, blk sampai umah dah pkul 3 ptg..


2 biji Cake Caramel nie satu tu utk Fadzlina  dan satu lg tu utk Sha dari Taman Tun


Yang nie Cake Caramel tu utk Juliana Gamuda satu lg tu utk Wan dari Sri Damansara


Red Velvet Cheese Brownies tu order dari Juliana Gamuda dan satu lg tu Carrot Cake order dari Wan Sri Damansara


100 biji Cheese Tart nie order dari Sha Taman Tun..

01 March 2011

Cheese Tart

Hari nie pza dpt order 200 biji Cheese Tart dan 1 biji Marble Cheese Brownish, dari Zila, zila nie memang selalu order kwn satu office dgn Puteri dulu puteri nie lah yg selalu ambk order utk dia org tp ada sekali tu dia org dtg ambk sendiri kat umah, lps tu dia org dah x susahkan si puteri tu mintak tolong ambk order utk dia org...



Nie antara 200 biji Cheese Tart

From Home To Home Deli Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | web hosting