Sblum dibakar
Setelah kuar dari oven, terus potong sbb tu x cantik, klu potong lps kuar dari peti confirm lg gebus...
BAHAN2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang
(B) - Bhagian Karamel
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
*Kacau semua bhn perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
tapis dah masukkan dlm loyang gula hangus tadi.
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk
* pukul semua bahan hingga sebati
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
* pukul semua bhn smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
campurkan adunan (C) + (D) dan gaul secara kaup balik hingga sebati..
Cara seterusnya:-
1. bahgikan kpd beberapa bhgian letakan warna yg disukai
2. masukkan kedlm loyang yg td secara berselang seli
3. Bakar cara double boiling (mskan air panas yer) - selama 1jam suhu 160-180C ikut kesesuaian oven masing2 ...
4. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi..
5.Masukkan dlm peti sejuk 1jam, lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...




MBB 162683010090 (Norhapizah Othman)




sis kek ni kalo nk order leh? how much ek? ududk mane yer..
ReplyDeletenak order boleh, akk duduk ttdi jaya shah alam, rm30 jer klu order..
ReplyDelete